المعالم السياحية على شريط البحر الاسود

المعالم السياحية على شريط البحر الاسود | تحديث: 14-09-2023

المعالم السياحية على شريط البحر الاسود

 نطرح في هذا الموضوع لعشاق البحر الأسود في تركيا أهم النقاط والمعالم السياحية على هذا الشريط الساحلي من شرقه لغربه

معالم  نعتقد أنك لم تسمع بها من قبل .. ونحن متأكدون أن نفسك ستتوق لزيارتها

شلالات – مساحات خضراء – بحيرات وأكثر من ذلك

المعالم السياحية على شريط البحر الاسود

نبدأ الآن معكم هذه الرحلة خطوة بخطوة من غرب البحر الأسود نحو شرقه

1. Amasra أماصرة

IMG_0123

Karadeniz’in incisi olarak nitelendirebileceğimiz Amasra görmeden ölmemeniz gereken güzelliklerden. Bartın’a 17 km uzaklıkta ve ulaşımı trafiğin yoğun olduğu zamanlar haricinde çok kolay. Ana yoldan Amasra yoluna saptığınızda yukarıdan muhteşem manzarasını doya doya izlemeniz gerektiğini unutmayın. Şehrin içine doğru yaklaştıkça kendinizi adeta bir Akdeniz kentinde hissedebilirsiniz ama bu yanılsamaya inanmayın, Karadeniz’desiniz. Denize girmek için çokça alternatifiniz bulunsa da en çok tercih edilenler şehrin doğusundaki Büyük Liman ve batısındaki Küçük Liman. Doğusu, batısı diye bahsetmemize bakmayın iki koy arasında yürüyerek 15 dk bile mesafe yok. Biri dalgalıysa diğeri sakin, biri kalabalıksa diğeri daha tenha ve plaj kumluk. Güneşin deniz üzerindeki batışını görmek için sahil boyunca sıralanmış banklarda ya da çay bahçelerinde mutlaka yerinizi almalısınız. Ünlü balık lokantalarında her çeşit deniz ürününe rastlayabileceğiniz gibi mutlaka özenle hazırlanmış Amasra Salatası’nı ve Ballı Yoğurt’unu denemelisiniz. Konaklamak için birçok otel mevcut ama pansiyonculuk daha yaygın ve genellikle aileler işletiyor. Özellikle tatil dönemleri için uzun zaman önce rezervasyonlarınızı yaptırmayı unutmayın. Yoksa kapı kapı dolaşıp boş oda aramak zorunda kalabilirsiniz. Tam merkezdeki Çekiciler Çarşısı’na gün içinde birçok kez yolunuz düşecek ve belki de her seferinde eliniz kolunuz poşetlerle dolu çıkacaksınız:)

5. Ilgaz Dağı Milli Parkı

ilgazdagi

Ilgaz Dağı özellikle kışları kayak sporu için tercih edilse de son zamanlarda yazları da bir kaçış mekanı haline geldi. Karların erimesiyle ortaya çıkan muhteşem doğasıyla yaz aylarının sıcağından kaçıp bu bölgedeki konaklama tesislerinde kalabilirsiniz. Kayak yapmaktan hoşlanmayanların bile gidip kar manzarası seyrettiği, yağan kar altında sucuk ekmek yediği, otellerin şömineleri önünde sıcak sohbetlerin yapıldığı Ilgaz’da katılabileceğiniz birçok etkinlik mevcut. Yazları ise yüzyıllık ağaçlar altında konumlanmış tesislerde, buz gibi akan suların kenarında oturup keyifli zaman geçirebilirsiniz. Ilgaz doğayı sevenler için bulunmaz bir nimet olarak gösterilebilir.

6. Hamsilos Koyu

Air Photos

Hamsilos Koyu Türkiye’nin en kuzey ucu İnce Burun’a yaklaşık 10 km uzaklıkta. Hamsilos’a ulaşabileceğiniz tek yol Akliman’dan geçiyor. Şehir halkının mesire alanı olarak sıklıkla kullandığı Hamsilos Koyu fırtınalı havalarda da balıkçıların sığındığı bir mekan. Masmavi denizin yemyeşil bir ormanla sarmalandığı bu koy belli bir noktadan sonra araç trafiğine kapalı. Koyu yürüyerek keşfederken oldukça geniş bir canlı yelpazesini de barındırdığına yakından şahit olabilirsiniz. Hamsilos Koyu ile birlikte yine aynı çevrede bulunan Akliman ve Sarıkum koyları da gezebileceğiniz diğer doğal güzellikler ancak bunları görmek için acele etmenizde fayda var. Nükleer santral yapımına başlanırsa bu bölgelere bir daha gitme imkanımız maalesef olmayacak.

7. Sinop

Sinop

Sinop şehir merkezi Akdeniz kasabalarını andıran yapısıyla sizi farklı hissettirecek. Merkezdeki yüzyıllık ağaçlar altında konumlanmış çay bahçelerinde mutlaka oturmalı, bir yandan ağaçların seslerini dinlerken bir yandan da karşınızda süzülüp duran denizi seyretmelisiniz. Sonrasında Sinop Kalesi’ne doğru yürüyüp dilerseniz kaleye çıkabilir dilerseniz de yola devam edip balık lokantalarına ulaşabilirsiniz. Kimi deniz üstünde kimi ise karada hizmet veren bu lokantalarda balık yemeden dönmeyin. Lokantaların hemen yakınında konumlanmış dükkanlarda yerel sanatkarların yaptığı, adeta Sinop’un simgesi haline gelmiş minyatür gemilerden alabilirsiniz. Şehir merkezinde gezebileceğiniz diğer nokta ise şu an müze haline çevrilmiş olan Sinop Cezaevi. Cezaevini gezerken oldukça etkileneceğinizi söyleyebilirim.

8. Erfelek Şelaleleri

erfelek

Bir diğer adı da tatlıca Şelaleleri olan Erfelek Şelaleleri Sinop şehir merkezinden 28 km uzaklıkta. Zaman zaman yol oldukça bozuluyor ama sakın pes etmeyin. Vardığınızda bu zorlu yola değdiğini göreceksiniz. Arabanızı park edip içerilere doğru yürümeye başladıkça suyun sesi sizi kendisine çağıracak. Yemyeşil bir ormanın içinden geçip birden şelaleyi gördüğünüzde “Hadi canım!” diye bir tepki vermeniz oldukça mümkün. Göreceğiniz bu ilk şelale irili ufaklı 28 adet şelalenin en büyüğü. Diğer 27 şelaleyi görmek için zorlu bir parkur sizi bekliyor olacak. İlerlediğiniz yol boyunca sizi farklı manzaralar karşılayacak. Kimi zaman buz gibi suların içinden, kimi zaman da kayaların kenarlarından ilerleyeceksiniz. Maceracı ruhların bu geziden oldukça keyif alacağını düşünüyorum. Dilerseniz parkura başladığınız yerdeki tesisin bulunduğu yerde kamp da yapabilirsiniz. İhtiyacınız olabilecek her şey tesiste mevcut.

9. Alacahöyük

Hattuşa

Çorum’un ilçesi Alaca’ya 15 km uzaklıkta bulunan Alacahöyük, 4 farklı kültür evresine ev sahipliği yapmış bir alan. Tarihi de pek duygusal: Atatürk cebindeki 500 Lirayla buradaki kazı çalışmalarını başlatmış ve ortaya çıkan eserler dünya çapında yankı uyandırmış. Alacahöyük girişinde bulunan Sfenksli kapıda fotoğraf çekilmek adeta bir must. Sfenksli kapıdan geçip ilerledikçe çeşitli mezarları göreceksiniz. O zamanlarda ölülerin nasıl ve yanında nelerle gömüldüğünü görmek ya tüylerinizi ürpertecek ya da ilginizi çekecek. Buradaki kazılarda ortaya çıkan eserleri de hemen girişteki müzede görebilir, şehirle ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

10. Hattuşaş

Hattusa

Hattuşaş, Çorum şehir merkezine 82 km uzaklıktaki Boğazkale ilçesi sınırlarında bulunuyor. Hititler’in bir dönem başkentliğini de yapmış olan Hattuşaş’ın tarihi milattan önce 17. yüzyıla uzanıyor. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine giren Hattuşaş’ta yapılan kazı çalışmaları sonunda 5 farklı milletin bu bölgede yaşadığı anlaşılmış. Hattuşaş içerisinde bu 5 farklı millete ait kalıntılar içerisinde gezmek içinizde farklı bir his uyandırabilir. Bu tip alanları gezmekten keyif alıyorsanız eğer Hattuşaş’ta oldukça uzun zaman geçireceğinizi söyleyebiliriz. Yaz aylarında gidiyorsanız yanınızda mutlaka suyunuz ve sizi güneşten koruyacak kremleriniz bulunsun. Yerden ve taşlardan yansıyan ısı sizi çok fazla bunaltabilir. Hattuşaş’ta en etkileneceğiniz bölüm ise Yazılıkaya Tapınağı olacak.

11. Kabaceviz Şelaleleri 

Samsun şehir merkezine uzaklığı 32 km olan Kabaceviz Şelaleleri henüz çok fazla tanıtımı yapılamamış, gizli kalmış bir cennet. 3 farklı balkondan dökülen suları özellikle sonbaharda etrafındaki bitkilerle muhteşem bir görsellik oluşturuyor. Balkonlardan biri 60 metre yüksekliğe sahip ve bu yükseklikten dökülen sular sizlere fotoğraflamak için güzel görüntüler sunuyor. Bölgede trekking ve dağcılık da yapılabiliyor. Ulaşımın çok büyük bir kısmı asfalt yolla sağlansa da kalan kısım sizi oldukça zorlayabilir. Şelaleleri bilen kesimin sıklıkla gittiği bölgede piknik de yapılabiliyor. Sizlere birkaç farklı seçenek sunabilecek olan Kabaceviz Şelaleleri halen el değmemiş haldeyken gidilip görülmesi gereken yerlerden.

12. Samsun

amazon

Samsun şehir merkezinde ilk olarak bahsedebileceğim yer denizin doldurulması sonucu ortaya çıkan Batıpark ve Doğupark. Batıpark içerisinde oluşturulan kanallarda gondol sefası yapabilir, denize bağlantısı olan suni göl çevresindeki balık lokantalarında yemeklerinizi yiyebilir, Amazon Heykeli ve Amazon Köyü’nü gezebilirsiniz. Yine buradan hareket eden teleferikle Amisos Tepesine çıkıp çok güzel bir manzara eşliğinde çaylarınızı yudumlayabilirsiniz. Tepede bulunan tümülüsler içerisinde milattan önce 3. yüzyıla tarihlenen mezar odaları bulunuyor. Doğuparkta ise su kayağı yapılabilmesi için özel bir alan bulunuyor. Yine burada bulunan Bandırma Vapuru müzesini de gezebilirsiniz. Kurtuluş mücadelesinin kenti olan Samsun’un her noktasında buna dair izler bulabilirsiniz. Dünyaca ünlü olan Atatürk Heykeli ise mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri. Samsundaki diğer seçenekleriniz ise Kızılırmak Deltası’ndaki, nadide kuşlara rastlayabileceğiniz Kuş Cenneti ve sizleri birdenbire bir ormanda hissettirecek olan Çakırlar Korusu. Samsun’a gelip Samsun pidesini de denemeden döneyim demeyin aman!

13. Amasya

Amasya

Şehzadeler şehri olarak da bilinen Amasya’ya adım attığınızda gezdiğiniz birçok şehirden farklı bir havayla karşılaşacaksınız. İçinden geçen Yeşilırmak Nehri’nin çevresinde kurulmuş olan şehir eski konakları, kral mezarları ve burada görev yapmış şehzadelerin şehre bıraktıklarıyla tam bir kültür şehri. Şehre geldiğinizde Yeşilırmak kenarında, kral mezarlarına karşı mutlaka bir çay için. Restore edilmiş eski konaklardan birini tercih edin. Kral Mezarlarına tırmanmak biraz zorlu bir yolculuk ama çıktığınızda buna değdiğini göreceksiniz. Bu mezarlardan çıkan mumyaları merkezde bulunan müzede görebilirsiniz. Mezarların birkaçında da çıkanların yerinde görebilmesi için mumyalar sergileniyor. Beyazıt Külliyesi, Gök Medrese Camii, Kızlar Sarayı ve Hamamı da gidip görülmesi gereken noktalardan.

14. Borabay Gölü

borabay

Heyelan sonucu doğal yollarla meydana gelmiş olan Boraboy Gölü Amasya’nın Taşova ilçesine 15 km uzaklıkta bulunuyor. Göl kıyısında konumlanmış bungalov evlerde kalabilir, kamp yapabilir ya da sadece günübirlik giderek bu doğa harikasının keyfini çıkarabilirsiniz. Göl çevresinde oluşturulmuş doğa yürüyüşü parkuru da birçok misafirin buraya gelmesinde en büyük etken. Göl içerisinde yetişen aynalı sazan ve yayın balığı avına da izin verildiğinden balığınızı avlayıp hemen ardından pişirip yeme zevkine de varabilirsiniz. Oh mis.

15. Ünye

unye

Doğu Karadeniz’e yavaş yavaş geçerken çevre yolundan gitmek yerine Ünye’nin içine girin ve bu güzel sahil kasabasının keyfini çıkarın. Sahil kenarındaki iskelesi, çay bahçeleri ve lokantalarında zaman geçirin. Mutlaka pide yemeniz gereken yerlerden biridir Ünye. Adeta yakışır oraya. Kasabanın güzel manzarasını seyretmek, seyrederken içeceklerini yudumlamak için de Çakırtepe vazgeçilmez uğrak noktasıdır. Sıcak yaz akşamlarında Çakırtepe’den hafif esen rüzgarlarla serinleyip keyifli saatler geçirebilirsiniz.

16. Fatsa

fatsa

Ordu’nun bir diğer sahil ilçelerinden Fatsa’yı Ünye’nin bir boy büyüğü olarak tanımlayabiliriz fakat burayı da en azından bir kere görmelisiniz. Hemen merkezdeki plajlarda denize girebilir, lokantalarında yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Yemyeşil parkları denizle iç içe olduğundan yeşille mavinin birleşiminin tadına doya doya varabilirsiniz.

17. Bolaman 

bolaman

Ünye’den Fatsa’ya giderken bilmeyenlerin gözünden kaçan minik bir kasaba Bolaman. Tarihi Haznedaroğlu Konağı’nı içerisinde barındıran Bolaman’da tavsiye edebileceğim yer ise konağın hemen yanından ulaşabileceğiniz minik plaj. Burada yaz kış hizmet veren salaş lokantalarda belki de dünyanın en lezzetli balıklarını yiyebilirsiniz. Samimi bir ortamda Karadeniz’e özgü tatlarında tadına bakabileceğiniz lokantalarda bir mola vermeden yolunuza devam etmeyin.

18. Boztepe – Ordu

boztepe

Ordu’ya gittiğinizde ilk uğramanız gereken nokta Boztepe olacaktır. Bence Boztepe’ye gitmek için teleferiği tercih edin, arabadan daha eğlenceli. Şehir merkezindeki parktan binip 600 metrelik güzel bir yolculuğa başlarsınız. Altınızdan önce şehir ardından da fındık bahçeleri geçer. Yemyeşil ağaçları seyrederken havanın durumuna göre bazen sisler içerisinden geçerek de tepeye ulaşırsınız. Yukarıya vardığınızda eğer hava açıksa güzel bir Ordu manzarası sizi bekler. Yukarıdaki lokantalarda mutlaka çay eşliğinde bir “Ordu Tostu” yersiniz… Şimdi orada olmak vardı!

19. Giresun 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Giresun şehir merkezinden Karadeniz’in iki adasından biri olan Giresun adasına limandan kalkan teknelerle gidebilirsiniz. Ada üzerinde sur kalıntıları, kuleler ve manastırlar bulunuyor. Adanın en görülesi yapısı ise Hamza Taşı. Kybele’yi temsil eden kutsal taş, 4 bin yıllık bir geçmişe sahip ve yöre halkı tarafından bu taşa önemli anlamlar yüklenmiş. Eğer geziniz yaz aylarına denk geliyorsa sayıca oldukça fazla olan plajlarından birini seçip denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

20. Kümbet Yaylası

kumbetyaylasi

Karadeniz yayla turizminde oldukça önemli bir yeri olan Kümbet Yaylası Giresun şehir merkezine 60 km uzaklıkta. Günübirlik gidebileceğiniz yaylada güzel bir mangal keyfi yapabilirsiniz. Bölgedeki kasaplarda sadece kuzu eti satıldığını da unutmamanızda fayda var. Gür ormanlarla kaplı ve çiçeklerle bezeli bu yaylada fazla oksijen tatlı bir uyku yapar, haberiniz olsun. Yaylada yöre halkı tarafından yapılan örme sepetlerden edinebilirsiniz.

21. Tirebolu

tirebolu

Karadeniz’in incisi diye tabir edilebilecek ilçelerinden olan Tirebolu çok küçük olmasına rağmen içine girilip görülmesi gereken yerlerden biri. Limana bakan salaş lokantalarında denizden daha yeni çıkmış balıkların ve çoban salatanın tadını başka hiçbir yerde bulamayacaksınız. Doğayla tamamen iç içe olan ilçeye hayran olacaksınız. Gitmişken gezebileceğiniz Tirebolu Kalesi de muhteşem bir deniz manzarasını içerisinde barındırıyor.

22. Sümela Manastırı

Sumela

Dünya üzerinde eşi benzerine belki de rastlayamayacağınız Sümela Manastırı Karadeniz gezilerinin mutlak uğrak noktası. Zigana dağlarına kurulmuş olan Manastırın dibinden de Meryem Ana deresi akıyor. Manastıra ulaşım için dilerseniz bir yere kadar araçlarla gidip sonra yürüyebilirsiniz ya da derenin aktığı kısımdan tırmanarak çıkabilirsiniz. Manastır ise gerek yapıldığı yer gerekse yapımına dair efsaneler dolayısıyla çok önemli. Efsaneye göre iki rahip rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem’i görürler ve gördükleri yer de tam olarak manastırın inşa edildiği noktadır. Birbirlerinden habersiz yola çıkan iki rahip burada karşılaşınca birbirlerine rüyalarını anlatırlar ve böylece manastırın temelleri atılmış olur. Manastır içerisinde bulunan Meryem tasviri nedeniyle Hristiyanlar için çok büyük öneme sahip manastırdan eşi benzeri görülemeyecek bir doğa manzarası seyredebilirsiniz. Dere kenarında bulunan tesislerde ihtiyaçlarınızı giderebilir ya da ortamın tadını çıkarabilirsiniz.

23. Atatürk Köşkü

Trabzon’un en güzel manzaralarından birine sahip Soğuksu sırtlarında, çam ormanları içerisinde yer alan bina, bahçesi ve mimari yapısıyla eşsiz bir eser. Her noktası ince bir zevkin eseri olan köşkte Atatürk sadece birkaç gece kalabilmiş ancak köşkü çok sevdiğinden Trabzon halkı bu köşkü ona armağan etmiş. Köşk içerisinde bizzat Atatürk’ün kullandığı eşyalar, savaş taktiklerinin konuşulduğu haritalar sergilenmekte. 1903 yılında yapımı tamamlanan köşkün, o dönemde yapımı zor olan, bütün köşkü ısıtan sıcak su ve kalorifer sistemini, yine dönem için oldukça yeni olan banyo ve lavabo tesisatını incelemenizi isterim.

24. Ayasofya Müzesi

Ayasofya

Trabzon’un en güzel yapılarından biri olan Ayasofya Müzesi tarihi 1200′lü yıllara dayanıyor. Önceleri kilise olarak kullanılan yapı Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u işgalinden sonra cami olarak kullanılmaya başlanmış. Yüzyıllar boyunca birçok ünlü seyyahın da ilgisini çeken bina günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Bina oldukça iyi korunmuş, en görkemli cephesi ise güney cephesi. Bu cephede Adem’le Havva’nın yaratılışı kabartmalar halinde anlatılmış. Konumlandığı yer dolayısıyla Trabzon’a da farklı bir açıdan bakabilirsiniz.

25. Uzungöl

Uzungol

Karadeniz gezilerinin vazgeçilmez adresi Uzungöl, dağların yamaçlarından düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş bir göl. Trabzon şehir merkezine 99 km uzaklıkta olan Uzungöl’de sayısız günler kalabilir ve hiç sıkılmazsınız. Pansiyonları, alabalık tesisleri ve yeni yeni açılmaya başlayan resort tipi otelleriyle tam bir turizm cennetine dönüşmüş. Alabalık tesislerinde yetişen alabalıkların akan suda nasıl bıkmadan zıpladıklarını seyretmeye bile uzun süre ayırabilirsiniz. Uzungöl’de zaman yavaş akar. Her şeye uzun süre ayırabilir, her şeyin hakkını tam anlamıyla verebilirsiniz. Uzaklardan kemençe sesleri duyup baktığınızda horon tepen birilerine rastlamanız, bir süre sonra da kendi kendinizi oynuyor bulmanız çok mümkün. Amacınız dinlenmek, hayatın stresinden uzaklaşmaksa Uzungöl ilk tercihiniz olabilir.

26. Boztepe – Trabzon

trabzon-boztepe

Karadeniz’de neredeyse her ilde bir Boztepe vardır. Trabzon’daki Boztepe araçla çıkılabilen şehre hakim konumu nedeniyle şehir halkı tarafından çok sevilir. Şehrin bunaltıcı sıcağından kaçmak isteyenlerin en yakın kaçış noktasıdır Boztepe. Manzaraya karşı oturduğunuz masanızda Karadeniz’in vazgeçilmez içeceği çayı içmeden buradan geçmek olmaz. Kömür ateşiyle yakılmış semaverinizi söyleyip hem şehri hem denizi doya doya izlemelisiniz.

27. Ayder Yaylası

Ayder

Ayder, 1300′lü yıllarda Halalılar tarafından kurulmuş, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 19 km uzaklıkta bulunan bölgedir. Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı Ayder’den hangi mevsim giderseniz gidin ayrılmak istemeyeceksiniz. Ayder’de konaklamak için çok seçeneğiniz var. İsterseniz bungalov tipi evlerde isterseniz otel odalarında kalabilirsiniz. Yöresel yemekler guymak (mıhlama), turşu kavurması, mısır ekmeği ve daha birçok çeşidi mutlaka buradaki lokantalarda denemelisiniz. Otellerin birçoğunda Ayder Kaplıcaları’nın sularından faydalanma imkanına sahipsiniz. Havaların aniden değişebileceğini asla unutmayın. Güneş altında kavrulurken birden sağanak yağış altında kalabilir ya da sisten 1 metre uzağınızı göremeyebilirsiniz. Kışın karlar altındayken yaylanın havası bambaşka olur. Gün içerisinde birçok farklı yerden tulum sesleri duyabilir ve o eşsiz melodiye hayran kalabilirsiniz. Ayder gidilmeden ölünmemesi gereken yerlerden.

28. Elevit Yaylası 

elevit

Turistik bir ortam istemiyor, yaylayı yayla gibi yaşamak istiyorsanız henüz turistler tarafından çokça keşfedilmemiş, yolları da tamamen asfalt olmayan Elevit Yaylası tam da aradığınız yer. Giderken arazide gidebilecek bir aracınız varsa çok rahat edersiniz çünkü yollarda kimi zaman küçük şelalelerin üzerinden kimi zaman heyelan sonucu yola düşen taş parçalarının üzerinden geçmek durumunda kalabilirsiniz. Yaylaya vardığınızdaysa adeta mevsim değişmiş gibi farklı bir hava hissedeceksiniz. Yeşili başka, suyu başka, insanı da bambaşka olan Elevit’te kalabileceğiniz konaklama yerleri olduğu gibi orada yaşayan halk da sizleri evine davet edecektir. Gezdiğinizi görenler sizlere çeşitli ikramlarda bulunup, evlerine buyur edebilirler.

29. Karagöl – Şavşat

karagöl

Karagöl, Türkiye’nin sayılı milli parklarından biri. Göl çevresinde konaklama tesisleri bulunduğu gibi kamp yapma imkanına da sahipsiniz. Genellikle fotoğraf meraklılarının uğrak yeri olan Karagöl’de gökyüzünün su üzerindeki yansıması sizi hayrete düşürecek ve defalarca fotoğraf çekmekten geri duramayacaksınız. Ladin, göknar ve sarıçam ağaçlarıyla çevrili olan Karagöl’de gezerken buralarda yaşayan hayvanlara da rastlama imkanınız var. Eğer şanslıysanız birkaçının fotoğraflarını bile çekebilirsiniz. Huzurlu, sakin bir tatil arayanlar için bulunmaz bir nimet olan Karagöl’den çok büyük keyif alacaksınız.

30. Mençuna Şelalesi

mencunaselalesi

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Mençuna Şelalesi bölgenin en ünlü yerlerinden biri. Su debisinin en yüksek olduğu Nisan ve Mayıs ayları en iyi zamanı. Araçlarınızla bir yere kadar gittikten sonra orman içerisindeki yürüyüş yolunu kullanarak şelaleye ulaşabilirsiniz. Yürüyüşünüz en fazla 25 dakika sürecek fakat yolun güzelliğinden zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Şelalenin döküldüğü havuz yüzmeye uygun ancak suyun oldukça soğuk olduğunu göz önünde bulundurun. Güneşli günlerde havuza bakan bir yere oturduğunuzda karşınıza çıkacak olan gökkuşağını izlemek de unutulmaz bir deneyim olacak. Bu bölgede piknik yapabilir ya da şelale çevresinde bulunan tesislerde yemek yiyebilirsiniz.